Purling Place

Toronto, ON

Project Facts

  • Location

    Toronto, ON

  • Status

    Completed 1999

  • Size

    5,700 Sq. Ft.

  • Partner

The Purling Place residence is sited on a wide lot, at the end of a cul-du-sac, in a quiet suburban neighbourhood. The 'T' shaped Ground Plan allows the home to stretch to the limits of the property. By maximizing the occupation of the landscape in this way, well defined front and rear courts were created and oriented to maximize views and exposure to natural light.


The interior entertaining, work, and recreation spaces are organized around the curved Car Court on the entry side, and the Garden Court overlooking the private rear yard. A double height centre hall acts as a fulcrum; visually and physically linking these two exterior spaces while separating the quieter areas of the house, the master suite and office/library, from the busier family and service areas.

Project Facts

  • Location

    Toronto, ON

  • Status

    Completed 1999

  • Size

    5,700 Sq. Ft.

  • Partner

PurlingPlace Row1 DerlXRR

Natural materials were used throughout, with the exterior clad in stone and copper detailing incorporated on the canopy over the front entrance, garage doors, and copings.

Natural materials were used throughout, with the exterior clad in stone and copper detailing incorporated on the canopy over the front entrance, garage doors, and copings.

PurlingPlace Row2A
PurlingPlace Row2B

Large windows framed in teak expose the second floor living space to expansive views and generous natural light, looking down onto the double height centre hall.

PurlingPlace Row3 jfAwj9O

Large windows framed in teak expose the second floor living space to expansive views and generous natural light, looking down onto the double height centre hall.

PurlingPlace Row4

The basement level takes advantage of a sloping site allowing for direct natural light and views out from the guest suite, exercise room, and craft room. The rectangular plan of the second floor provides stunning views from every room without casting shadows over the rear court.

The basement level takes advantage of a sloping site allowing for direct natural light and views out from the guest suite, exercise room, and craft room. The rectangular plan of the second floor provides stunning views from every room without casting shadows over the rear court.