1221 Van

Washington, DC

Project Facts

The Navy Yard neighbourhood was Washington’s earliest industrial district. Since the 1990s, the area has been undergoing significant transformation, stimulated through projects such as the National's Park baseball stadium. Located along the south-eastern stretch of one of Washington’s principal arteries, this project is designed to take advantage of views of the Capitol as well as enhance the pedestrian realm through restaurant and retail.



An elevated courtyard on the western side allows daylight to penetrate deep into the core, and maximizes views to the city’s important monuments from as many units as possible. Unique resident amenities, such as stadium-style seating overlooking the neighbouring baseball field, are located on the penthouse level. When completed, the building will serve as a cornerstone to an emerging entertainment district charged by the excitement of the ball game and supported by the richness of a true mixed-use community.

Project Facts

1244SouthCapitolStreetSE Row1

The vibrant new building adds visual diversity to the area with its distinct façade that contrasts the typical box-like buildings in the district.

The vibrant new building adds visual diversity to the area with its distinct façade that contrasts the typical box-like buildings in the district.

1244SouthCapitolStreetSE Row2

The 26,000 square feet of retail space will wrap around three sides of the building, enlivening the block and providing new pedestrian-oriented spaces on this bustling corner.

1244SouthCapitolStreetSE Row3

The 26,000 square feet of retail space will wrap around three sides of the building, enlivening the block and providing new pedestrian-oriented spaces on this bustling corner.

1244SouthCapitolStreetSE Row4

The dark brick mass of the lower storeys contrasts with the window walls and white vertical fins of the upper levels. The upper levels of 1221 Van. are stepped back from the brick base, creating generous terraces and helping to break up the visual bulk of the building.

The dark brick mass of the lower storeys contrasts with the window walls and white vertical fins of the upper levels. The upper levels of 1221 Van. are stepped back from the brick base, creating generous terraces and helping to break up the visual bulk of the building.