Artist's Studio

Prince Edward County, ON

Project Facts

  • Location

    Prince Edward County, ON

  • Status

    Completed 2000

  • Size

    1,650 Sq. Ft.

  • Partner

  • Client

    Otto Rogers

The Artist’s Studio, a private working studio in Prince Edward County, responds to the specific conditions in its surrounding landscape to define a contemplative and creative space for artistic production. Set in a densely wooded area, the simple, almost rectangular, cedar-shingled shed leaves all existing trees intact. Its east wall gently curves, inflected by a 100-year-old oak tree. A stepping-stone footpath leads to a corten steel canopied entrance at the northeast corner of the building. As viewed from the entrance, the scale of the studio appears small, yet inside, the continuous open space expands with a sloped ceiling rising over the double-height painting studio.
​​​​​​​

Downstairs, the washing area and storage space tuck away behind the stair, leaving the painting studio completely open and unobstructed. The artist’s activities called for the specific requirement of indirect lighting; on the northern wall, large, wood-framed windows and glass doors open to an outdoor sculpture court, also facilitating the transport of large artworks and materials.

Project Facts

  • Location

    Prince Edward County, ON

  • Status

    Completed 2000

  • Size

    1,650 Sq. Ft.

  • Partner

  • Client

    Otto Rogers

Select Awards

  • 2002 – Ontario Association of Architects (OAA) Honourable Mention

ArtistsStudio Row1
"The attention to detail and sensitivity of Siamak's work is a rare achievement in today’s world. His work does not seek innovation simply to express something new, rather his inventive spirit is in the service of a lasting perfection. He is always the definition of the Architect. This is true with every project regardless of its size or budget as it was with my studio."
—Otto Rogers, Artist
"The attention to detail and sensitivity of Siamak's work is a rare achievement in today’s world. His work does not seek innovation simply to express something new, rather his inventive spirit is in the service of a lasting perfection. He is always the definition of the Architect. This is true with every project regardless of its size or budget as it was with my studio."
—Otto Rogers, Artist
ArtistsStudio Row2A

​​​​​​​The second level was designed with a clear view to the painting studio, allowing the artist to look down freely from the mezzanine onto the space and see the projects in progress.

ArtistsStudio Row2B

​​​​​​​The second level was designed with a clear view to the painting studio, allowing the artist to look down freely from the mezzanine onto the space and see the projects in progress.

The mezzanine serves as a drawing studio. A custom millwork unit for drawing and storing supplies, complete with a small sink for wetting paper, extends horizontally across this upper working level. 

ArtistsStudio Row3

The mezzanine serves as a drawing studio. A custom millwork unit for drawing and storing supplies, complete with a small sink for wetting paper, extends horizontally across this upper working level. 

ArtistsStudio Row4A
ArtistsStudio Row4B
ArtistsStudio Row5A
ArtistsStudio Row5B

The subtle implication of geometry in the design mimics geometric structures and elements in nature, situating it in the surrounding natural landscape and deeply wooded area. The entrance, set into the north-east corner of the studio, initiates the experience of the building where the subtle curve of the east wall ends, revealing the spacious interior of the studio.

The subtle implication of geometry in the design mimics geometric structures and elements in nature, situating it in the surrounding natural landscape and deeply wooded area. The entrance, set into the north-east corner of the studio, initiates the experience of the building where the subtle curve of the east wall ends, revealing the spacious interior of the studio.

ArtistsStudio Row6

Large wood-framed windows and glass doors on the north wall allow for indirect natural light and views to the sculpture garden and surrounding forest.

Large wood-framed windows and glass doors on the north wall allow for indirect natural light and views to the sculpture garden and surrounding forest.

Select Awards

  • 2002 – Ontario Association of Architects (OAA) Honourable Mention