Science Research and Innovation Facility (SRIF)

University of Windsor, ON

Project Facts

  • Location

    Windsor, ON

  • Status

    Completed 2018

  • Size

    46,000 Sq. Ft.

  • Partner

  • Client 

    University of Windsor

Our design for the new Science Research and Innovation Facility (SRIF) was inspired by the desire to merge the dense work of science with the welcoming, collegiate and natural environment of the University. The lab spaces feature large highly functional, unobstructed floor plates to create flexible and open working areas. The design goes further to merge with research labs, creating a space where industry and academia work together. Immersed in a unifying gesture and architectural expression - ' lab' and 'collab' exist together to create the required synergy for scientific research. The custom-fritted glass fins that feature vertical patterns inspired by nature create a shimmering effect, making the SRIF stand out as an attractor.

Project Facts

  • Location

    Windsor, ON

  • Status

    Completed 2018

  • Size

    46,000 Sq. Ft.

  • Partner

  • Client 

    University of Windsor

UniversityOfWindsorSRIF Row1

Physical Model Study

Physical Model Study

UniversityOfWindsorSRIF Row2A
UniversityOfWindsorSRIF Row2B

The new Science Research and Innovation Facility (SRIF) is  a crystalline showcase for flexible, functional and innovative research at the University of Windsor.

UniversityOfWindsorSRIF Row3

The new Science Research and Innovation Facility (SRIF) is  a crystalline showcase for flexible, functional and innovative research at the University of Windsor.

UniversityOfWindsorSRIF Row4

Visible from the campus to the east and the Ambassador Bridge to the west, the building appears as a floating beacon of the creativity and innovation happening within with floor-to-ceiling glazing that provides direct views into meeting and research spaces.

Visible from the campus to the east and the Ambassador Bridge to the west, the building appears as a floating beacon of the creativity and innovation happening within with floor-to-ceiling glazing that provides direct views into meeting and research spaces.

UniversityOfWindsorSRIF Row5

Collaborative learning areas throughout the School's shared spaces allow for spontaneous interactive activity.

Collaborative learning areas throughout the School's shared spaces allow for spontaneous interactive activity.

The entrance vestibule opens directly to the core of the building – an interconnected three-storey, full-height ‘hive’ space. With seven levels of differing floor heights, the hive allows the floor plates to meet and the various meeting rooms to hover over each other in a wood-lined social ‘tree hive.’

UniversityOfWindsorSRIF Row6

The entrance vestibule opens directly to the core of the building – an interconnected three-storey, full-height ‘hive’ space. With seven levels of differing floor heights, the hive allows the floor plates to meet and the various meeting rooms to hover over each other in a wood-lined social ‘tree hive.’

UniversityOfWindsorSRIF Row7
UniversityOfWindsorSRIF Row8