Abitibi Consolidated

Montreal, QU

Project Facts

  • Location

    Montreal, QU

  • Status

    Completed 1999

  • Size

    90,000 Sq. Ft.

  • Partner

  • Client

    Abitibi-Consolidated

The offices for Abitibi-Consolidated, Canadian a pulp and paper company, use light and transparency to support the client’s interactive business model. Designed to encourage spontaneous meetings between company members, the project occupies two full floors of the historic Sunlife Building, in downtown Montreal. A generous staircase, defining one side of a two-storey atrium, connects lower and upper office levels. The main boardroom, a Café, and a Resource Library cluster around this central space and have direct access to an outdoor terrace. Open workspaces line the building perimeter, creating team oriented environments with wide open urban views. Extensive interior glazing provides a high degree of visual and spatial transparency throughout.


A top priority for the design of the Abitibi-Consolidated office was opening the space both physically and conceptually. Accommodating 325 employees, the space has raised perimeter ceilings and strategically planned spaces that maximize the natural light, offering direct access to sunlight in most of its office spaces.

Project Facts

  • Location

    Montreal, QU

  • Status

    Completed 1999

  • Size

    90,000 Sq. Ft.

  • Partner

  • Client

    Abitibi-Consolidated

AbitibiConsolidated Row1

The centerpiece of the office is a two-storey open space located just off of the reception area that features a central staircase connecting the two floors. This communal space is welcoming and versatile, often used as a casual meeting place and cleared out to accommodate large office events.

The centerpiece of the office is a two-storey open space located just off of the reception area that features a central staircase connecting the two floors. This communal space is welcoming and versatile, often used as a casual meeting place and cleared out to accommodate large office events.

The interior design of the office shifts away from the standard corporate model and towards a more comfortable, open-concept plan that is flexible, sleek, and elegant.

AbitibiConsolidated Row2

The interior design of the office shifts away from the standard corporate model and towards a more comfortable, open-concept plan that is flexible, sleek, and elegant.

AbitibiConsolidated Row3
AbitibiConsolidated Row4A
AbitibiConsolidated Row4B
AbitibiConsolidated Row5
AbitibiConsolidated Row6

The main board room, just down the corridor from the central gathering space, is enclosed by an elliptically shaped glass wall. The fluid shape and transparency of the room makes a bold statement about the company’s goal of integrity and open communication.

The main board room, just down the corridor from the central gathering space, is enclosed by an elliptically shaped glass wall. The fluid shape and transparency of the room makes a bold statement about the company’s goal of integrity and open communication.