Urban Strategies 

Toronto, ON

Project Facts

  • Location

    Toronto, ON

  • Status

    Phase 1: Completed 2006
    Phase 2: Completed 2017

  • Size

    10,000 Sq. Ft.

  • Partner

  • Client

    Urban Strategies Inc.

Urban Strategies’ directive was for a space that was robust, simple and flexible, to stimulate creative exchange between everyone. Inspired by the raw potential of the 80 ft. x 120 ft. industrial space and the bustle of Spadina Avenue, the result is a light-flooded loft with palpable energy. The central concept of the design was to create a main gathering space in the middle flanked by work bays on both sides, with a U-shaped corridor providing a fluid thoroughfare. Work pods are arranged along a continuous bench on the peripheral walls. Oak and glass screens separate the boardroom and studio from the reception area, while still allowing light to filter through. Oak furniture and display screen frames, Douglas-fir posts and beams, and pine plank floors and ceilings set against light walls bathed in natural light, all contribute to a light, airy work environment.

Project Facts

  • Location

    Toronto, ON

  • Status

    Phase 1: Completed 2006
    Phase 2: Completed 2017

  • Size

    10,000 Sq. Ft.

  • Partner

  • Client

    Urban Strategies Inc.

UrbanStrategiesOffice Row1

The reception area and meeting rooms of the Urban Strategies office garnered the west view over the lively Spadina Avenue streetscape. A large, custom oak desk compliments the surrounding light millwork throughout the office.

The reception area and meeting rooms of the Urban Strategies office garnered the west view over the lively Spadina Avenue streetscape. A large, custom oak desk compliments the surrounding light millwork throughout the office.

The carefully curated materials palette amplifies the nature of the existing industrial building with the use of heavy timber and exposed ducts. 

UrbanStrategiesOffice Row2

The carefully curated materials palette amplifies the nature of the existing industrial building with the use of heavy timber and exposed ducts. 

UrbanStrategiesOffice Row3
UrbanStrategiesOffice Row4
UrbanStrategiesOffice Row5

The corridor was designed to mitigate a public square-like space in the centre of the office. This collaborative space is purposefully interposed between expansive views of the city and an active work environment.

The corridor was designed to mitigate a public square-like space in the centre of the office. This collaborative space is purposefully interposed between expansive views of the city and an active work environment.

Tall oak shelves and glass display screens maintain a sense of open flow within the office. Large oak-framed glass panels separate boardrooms and meeting spaces, each named after well-known Toronto geographical landmarks.

UrbanStrategiesOffice Row6

Tall oak shelves and glass display screens maintain a sense of open flow within the office. Large oak-framed glass panels separate boardrooms and meeting spaces, each named after well-known Toronto geographical landmarks.