AGO South Entrance and Grange Park Pavilions 

Toronto, ON

Project Facts

  • Location

    Toronto, ON

  • Status

    Completed 2017

  • Size

    4,000 Sq. Ft.

  • Partner

  • Client

    Art Gallery of Ontario

The Art Gallery of Ontario’s (AGO) new south entrance leads visitors from the recently redesigned Grange Park into the Weston Family Learning Centre. The south entrance project adds an additional 4,000 square feet of interior space and features a new and inviting lounge area, a refreshed library space in the E.P. Taylor Library & Archives, and multi-use areas that will feature gallery space and creative programming. The design and carefully curated material palette of the south entrance complements the Weston Family Learning Centre, which was completed by Hariri Pontarini Architects in 2011. The new entrance creates a connection from the AGO to the historic Grange Park, which has been transformed into a welcoming and versatile public area that invites the local community to engage with the new features, pavilions, and landscaped space.

Project Facts

  • Location

    Toronto, ON

  • Status

    Completed 2017

  • Size

    4,000 Sq. Ft.

  • Partner

  • Client

    Art Gallery of Ontario

AGOSouthAndGrangePark Row1

The exterior of the new south entrance features a canopy of Muntz metal, a living material that will shift naturally from gold to bronze.

The exterior of the new south entrance features a canopy of Muntz metal, a living material that will shift naturally from gold to bronze.

AGOSouthAndGrangePark Row2 bILLxkp
AGOSouthAndGrangePark Row3A
AGOSouthAndGrangePark Row3B

The rich materials used in the interior, including the oak millwork and locally sourced Algonquin limestone, allow for a seamless extension of the existing space.

The rich materials used in the interior, including the oak millwork and locally sourced Algonquin limestone, allow for a seamless extension of the existing space.

AGOSouthAndGrangePark Row4 wstzOWY

HPA designed three pavilions on the east side of the park which are used as public washrooms, staff areas, and maintenance space. The pod-like pavilions are arranged to highlight the surrounding landscape and integrate into the existing park with a resilient and elegant hardwood exterior.

HPA designed three pavilions on the east side of the park which are used as public washrooms, staff areas, and maintenance space. The pod-like pavilions are arranged to highlight the surrounding landscape and integrate into the existing park with a resilient and elegant hardwood exterior.

AGOSouthAndGrangePark Row5 1HnLB65