ROM Welcome Project

Toronto, ON

Project Facts

  • Location

    Toronto, ON

  • Status

    In Progress

  • Size

    5,500 Sq. Ft.

  • Partner

  • Client 

    Royal Ontario Museum

The Welcome Project, Plaza and Public Realm, reconceives the open space surrounding the Royal Ontario Museum to transform how the institution greets and interacts with its visitors. One of four ROM Centennial legacy projects, the Plaza creates a new outdoor gallery and a green space for the city. Designed in collaboration with Landscape Architect Claude Cormier, the revitalized public promenade harmonizes the area around the original 1914 building, the Daniel Libeskind Crystal, and the entrance to Philosopher’s Walk. Gardens, informal gathering areas and an outdoor performance space dynamically bring museum content to life outside the building walls. The revitalization of the public promenade surrounding the ROM will enhance the pedestrian experience; whether arriving at the Main Entrance on Bloor Street West or from the subway station on Queens Park, visitors will be welcomed by an immersive and interactive environment even before entering the building.

Project Facts

  • Location

    Toronto, ON

  • Status

    In Progress

  • Size

    5,500 Sq. Ft.

  • Partner

  • Client 

    Royal Ontario Museum

Watercolour Rendering of ROM

The design of this public space brings the totality of the ROM – the original 1914 building, the Daniel Libeskind-designed Michael Lee-Chin Crystal, Philosopher’s Walk to the west, its two street frontages, and its world-renowned collections– together in a bold and singular gesture.

The design of this public space brings the totality of the ROM – the original 1914 building, the Daniel Libeskind-designed Michael Lee-Chin Crystal, Philosopher’s Walk to the west, its two street frontages, and its world-renowned collections– together in a bold and singular gesture.

ROMWelcomeProject Row2
ROMWelcomeProject Row2 insertA
ROMWelcomeProject Row2 insertB

From every approach, visitors encounter an immersive, interactive and stimulating public space. Biodiversity gardens along the promenade contain all-season plantings to ensure greenery throughout the year.

ROMWelcomeProject Row3

From every approach, visitors encounter an immersive, interactive and stimulating public space. Biodiversity gardens along the promenade contain all-season plantings to ensure greenery throughout the year.

ROMWelcomeProject Row4
ROMWelcomeProject Row5

The revitalization of the public promenade surrounding the ROM will enhance the pedestrian experience; whether arriving at the Main Entrance on Bloor Street West or from the subway station on Queens Park, visitors will be welcomed by an immersive and interactive environment even before entering the building.

The revitalization of the public promenade surrounding the ROM will enhance the pedestrian experience; whether arriving at the Main Entrance on Bloor Street West or from the subway station on Queens Park, visitors will be welcomed by an immersive and interactive environment even before entering the building.