Ontario Pavilion for the Vancouver 2010 Winter Olympics

Vancouver, BC

Project Facts

  • Location

    Vancouver, BC

  • Status

    Completed 2010

  • Size

    14,600 Sq. Ft.

  • Partner

  • Client 

    Tourism Ontario

  • JV

    Lord Cultural Resources Group

The Ontario Pavilion for the Vancouver 2010 Winter Olympic Games translated an impression of one of the province’s most recognizable landmarks, Niagara Falls, into a light, shimmering temporary exhibition space. The pavilion exterior was constructed from an array of uplit, fabric wrapped panels and curtains of cable rope integrated with medium resolution digitized LED array walls capable of displaying large-scale panoramic video. This dynamic surface evoked the energetic flow and misting of water. The interior of the 14,600 square foot structure was designed to be completely flexible and adaptable for all activities.


Marking Ontario’s leadership in the field of sustainable design and innovation, the Pavilion showcased energy and water efficiency. Great care was taken to ensure a minimal ecological footprint, while the pavilion materials were lightweight, recyclable, low-energy, easily transportable, and repurposed once the Games concluded.

VancouverPavilion Row1 KCr2P09

Project Facts

  • Location

    Vancouver, BC

  • Status

    Completed 2010

  • Size

    14,600 Sq. Ft.

  • Partner

  • Client 

    Tourism Ontario

  • JV

    Lord Cultural Resources Group

Select Awards

  • 2011 – Ontario Association of Architects (OAA) Design Excellence Award

  • 2010 – Design Exchange Gold Medal—Temporary Structure

  • 2010 – Canadian Institute of Steel Construction CISC Innovation Award

The tensioned cords were arranged in vertical rows that enclosed the temporary structure, creating an elegant and visually engaging screen that drastically transformed from day to night.

VancouverPavilion Row2A
VancouverPavilion Row2B

The tensioned cords were arranged in vertical rows that enclosed the temporary structure, creating an elegant and visually engaging screen that drastically transformed from day to night.

VancouverPavilion Row3
VancouverPavilion Row4

Evocative, light, shimmering, and seductive; the pavilion provided a unique impression of Ontario’s lively character. With an exterior translucent screen projecting varying degrees of visibility, the structure designed to come alive, changing with different light and mood.

Evocative, light, shimmering, and seductive; the pavilion provided a unique impression of Ontario’s lively character. With an exterior translucent screen projecting varying degrees of visibility, the structure designed to come alive, changing with different light and mood.

Select Awards

  • 2011 – Ontario Association of Architects (OAA) Design Excellence Award

  • 2010 – Design Exchange Gold Medal—Temporary Structure

  • 2010 – Canadian Institute of Steel Construction CISC Innovation Award